lunes, 28 de marzo de 2011

L'Oli




En art es coneix com oli, als olis que s'utilitzen combinats amb altres substàncies, obtenin-se així un producte idoni per a la pintura. L'ús de l'oli estava ja estès entre els artistes de l'edat mitjana, sobretot combinant amb la pintura al tremp o al fresc. Amb aquesta barreja retocaven les obres realitzades en guix i aconseguien així un assecat més ràpid. Amb l'avanç i les investigacions de l'alquímia es van anar inventant mescles favorables per als resultats de la pintura. L'oli que més s'emprava era el de llinosa que solia barrejar-se amb pigments minerals que són els que proporcionen el colorit, però no era l'únic i cada artista al seu taller tenia la seva pròpia fórmula que guardava molt en secret. 

Veure més en Wikipedia

sábado, 26 de marzo de 2011

Sara


Sara
 Ingredients
 4 ous
 250 grams de sucre
 125 grams de farina
 1 cullerada d'aigua tèbia
 Mantega
 Melmelada
 Ametlles laminades i torrades

Es baten les clares dels quatre ous a punt de neu, s'afegeix poc a poc el sucre i es torna a batre, després s'afegeixen els rovells d’ou i una cullerada d'aigua tèbia. Quan està ben barrejat s'hi afegeix la farina tamisada i es remou lentament amb una espàtula. S'aboca en el motlle i es posa al forn a 170 graus durant mitja hora aproximadament.
Es deixa refredar, quan està fred s'obre per la meitat i s'unta l'interior amb melmelada de préssec, després tot el conjunt s'unta amb mantega i es decora amb les ametlles torrades.

Filmació i producció Mari Laura

lunes, 21 de marzo de 2011

Pastis rapid



Ingredients:
1 iogurt
3 ous
3 mides de iogurt de farina
1 sobre de royal
una mica de llet
llimona
oli de girasol
sucre

miércoles, 16 de marzo de 2011

Un molí

Un molí és una màquina emprada en la mòlta de grans, o d'altres materials sòlids, amb moles. També s'anomena molí l'edifici sencer on s'allotja la maquinària.
La farina s'obté en moldre els grans entre pedres de molí o rodes d'acer, tradicionalment impulsades per força animal o aprofitant les forces naturals (rius, vent, etc), tot i que actualment es mol amb maquinària elèctrica. En el procés de la mòlta se separa el segó i, per tant, la farina de blat es fa més fàcilment digerible i més pobra en fibra. A més, se separa l'aleurona i l'embrió, cosa que fa que es perdin proteïnes i lípids, principals causants de l'enranciment de la farina.
La pols de farina en suspensió a l'aire és explosiva, i en algunes combinacions la barreja aire-pólvores de farina, és inflamable. Als molins medievals hi estaven prohibides les làmpades, espelmes i altres fonts de foc. Algunes tragèdies civils per explosions s'han produït en molins de farina, com ara l'explosió de 1878 al Washburn "A" Mill de Minneapolis, el més gran molí de farina dels Estats Units d'aquella època. El gran incendi de Londres de 1666, que va destruir gran part del centre de la ciutat, es va iniciar en un forn a Pudding Lane, causat probablement per una explosió de farina.






martes, 8 de marzo de 2011

Macarrons al forn




Es bull la pasta, s'escorre i es col loca en una safata de forn. Fem un bon sofregit de ceba i tomàquet i se li afegeix carn picada.
Quan el sofregit està fet es barreja amb els macarrons que tenim a la safata. S'afegeix formatge ratllat en abundància i una mica de mantega, finalment es gratina al forn fins que es daurin.
Consell: El sofregit s'ha de fer molt lentament. 

domingo, 6 de marzo de 2011

45

AL

Per molts anys............



sábado, 5 de marzo de 2011

Pratdip



És un petit poble de la província de Tarragona, ple de vegetació i gent amable, és un lloc recomanat de visitar. El gat, a més de vi oli i altres moltes coses el venen a la bonica botiga de la Cooperativa Agrícola.

miércoles, 2 de marzo de 2011

Espinacs Maria Rosa


 
Netejar molt bé els espinacs, bullir amb aigua i sal. Ja bullits, escórrer molt bé i reservar-los per que eliminin aigua. En una paella amb oli d'oliva saltar una mica els pinyons, després afegir els espinacs i les panses. Finalment posar-ho tot en una safata, afegir una beixamel, una mica de mantega i abundant formatge, tot això ha d'anar al forn ben calent.



Finalment les postres, pastís de pasta de full amb fruites.
Si us interessa saber com es fa, podeu escriure a l'apartat comentaris i ho explicaria.