martes, 1 de noviembre de 2011

Panellets




Els panellets són un dolç típic de Catalunya, València i Balears que tradicionalment es prepara en la festivitat de Tots Sants. Els panellets com a tal daten del segle XVIII, quan s'usaven com a menjar beneït per compartir després de les celebracions religioses (panellets de Sant Marc i panellets de la Santa Creu). Es creu que tenen el seu origen al nord d'Europa, on a conseqüència de l'intens fred es feia necessari un aliment ric en calories per suportar millor la llarga nit de difunts, però segurament procedeixen de la rebosteria àrab, donada la seva composició a base d'ametlles i la influència de la cultura àrab.

S'elaboren amb una massa dolça feta amb sucre, ametlla crua mòlta, moniato, ou i ratlladura de llimona, per l'exterior es recobreixen amb clara d'ou, que fa de adherent per col·locar una capa de pinyons. El conjunt s'enforna i es deixa refredar. Hi ha una àmplia gamma de panellets, de coco, xocolata, cafè, codony, pinyons, cirera..... 

2 comentarios:

  1. Nicolas I'm the cat, I would like to also consider making fish panallets.
    Nico

    ResponderEliminar
  2. of course,et farem uns quants de sardines,uns altres de salmó i uns poquets de sípia...

    ResponderEliminar