viernes, 25 de noviembre de 2011

Per lo noi de Torredembarra




No vols caldo? Tres tasses!

A la taula i al llit, al primer crit.

Tinc set! ... Pixa a la taula i beu a galet!

 El que no mata engreixa.

Més cap de sardina que cua de peix.

Déu dóna faves a qui no té caixals.

L'aigua fa la vista clara.

Qui té gana, somia pa.

Esmorzar de rei, dinar  de princep, i sopar de pidolaire.

En el pot petit hi ha la bona confitura.

viernes, 11 de noviembre de 2011

Estiuet de Sant Martí


Període de bon temps temperat que, segons la dita popular, esdevé cada any cap a la diada de Sant Martí (11 de novembre). Essent freqüents a Catalunya les variacions del temps durant la tardor, qualsevol tongada de bonança i de tebior propera al 11 de novembre es pot prendre com a "estiuet de Sant Martí"


Sant Martí socorregué el pobret donant-li mitja capa. Fruit d'aquesta acció és la seva fama de mig-sant, si l'hagués donada tota, fóra un sant sencer.

miércoles, 9 de noviembre de 2011

Aforisme

Un aforisme és una sentència breu que expressa un pensament complex de forma colpidora o estètica.



viernes, 4 de noviembre de 2011

iPad2



A true plasticine artist

jueves, 3 de noviembre de 2011

Bitxo







El bitxo, vitet o pebrina (i també coralet, pesteta, pebre coent i cirereta) és un fruit d'una pebrotera anomenada bitxera (Capsicum annuum varietat longum).

És de forma prima i allargada. Presenta un alt contingut en capsaïcina i per aquest motiu és intensament picant. S'utilitza com a condiment culinari de molts plats i salses. A l'Amèrica tropical trobem altres espècies semblants anomenades de Caiena, de Tabasco, el chile i l'ají. És un condiment molt utilitzat a l'Índia i es troba en la majoria de plats.

Altres propietats del bitxo són els efectes estimulants digestius i carminatius. També s'utilitza externament contra els dolors reumàtics i el torticoli.



martes, 1 de noviembre de 2011

Panellets




Els panellets són un dolç típic de Catalunya, València i Balears que tradicionalment es prepara en la festivitat de Tots Sants. Els panellets com a tal daten del segle XVIII, quan s'usaven com a menjar beneït per compartir després de les celebracions religioses (panellets de Sant Marc i panellets de la Santa Creu). Es creu que tenen el seu origen al nord d'Europa, on a conseqüència de l'intens fred es feia necessari un aliment ric en calories per suportar millor la llarga nit de difunts, però segurament procedeixen de la rebosteria àrab, donada la seva composició a base d'ametlles i la influència de la cultura àrab.

S'elaboren amb una massa dolça feta amb sucre, ametlla crua mòlta, moniato, ou i ratlladura de llimona, per l'exterior es recobreixen amb clara d'ou, que fa de adherent per col·locar una capa de pinyons. El conjunt s'enforna i es deixa refredar. Hi ha una àmplia gamma de panellets, de coco, xocolata, cafè, codony, pinyons, cirera.....