miércoles, 9 de octubre de 2013

Oliveres mil·lenàries






Al món hi ha com a mínim 17 espècies d’arbres que poden viure més de 1000 anys gairebé totes són coníferes i els més antics que es coneixen són pins de l’espècie Pinus longaeva que viuen a les Muntanyes Rocalloses amb edats properes als 5.000 anys. Diverses grans oliveres de la Península Ibèrica i d’altres zones de la Conca del Mediterrani es coneixen popularment com oliveres mil·lenàries. D’algunes d’aquestes oliveres s’ha fet una estimació de la seva edat suposant que tenen de 2000 a 2500 anys. Dins la zona de la conca del riu Sènia hi ha classificades com a mil·lenàries 4.580 oliveres basant-se en que presenten un perímetre, mesurat a 1,3 m del sòl, major de 3,50 metres. L’olivera grossa de La Vila Joiosa es diu que té 2.500 anys, el seu perímetre a 1,3 m del sòl fa 9,10 metres. L’anomenada “Lo Parot” a Horta de Sant Joan se li estimat una edat entre els 600 i mil anys.

La determinació de l’edat de les oliveres mitjançant els anells de creixement dels arbres és més problemàtica en les oliveres que en altres arbres donat que aquests anells no són gaire distingibles en la fusta de les oliveres. 

Els investigadors del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), fins l’any 2012, han determinat que l’olivera més longeva es troba a la comarca del Montsià amb una edat de 627 anys i que es tracta d’una de les majors edats documentades en un ecosistema mediterrani i en el continent europeu. 

Wikipedia® (Viquipèdia™) 

domingo, 6 de octubre de 2013

Gat i gos